Sesseljuhus Sustainability

Constructions, whether in the case of buildings or other structures, always have a great impact on the immediate environment, both in their establishment and operation. The goal for the design of Sesseljuhus was to minimize the impact of the building on the environment, so that it would be considered an environmentally friendly building. This was done both by taking precautions during design and construction works, and by choosing materials that are considered least harmful for the environment. 

During construction works, excavation at the site was kept to a minimum. The sitework contractor, Sigurjón Hjartarson, sincerely tried to take care while digging the well so as not to disturb adjacent areas. Traffic routes to and on the site were matched to the planned access routes and parking lots. All excavated soil was reused for on-site landscaping or elsewhere in Solheimar. The architect, Árni Friðriksson, aimed to design the building to fit in with its surroundings. The roof is turf and thus blends with the neighboring fields. The colors used are earth tones, since the materials came from nature, and the building is relatively small and low to the ground, so it corresponds to the slope of the land. Questionable materials, in terms of their effects on the environment, were avoided as much as possible. During the entire design process we searched for efficient, environmentally friendly solutions applicable in Icelandic conditions. All this ensures the building does not draw much attention to what goes on within it, so it can be said that the aim for minimal disruption to the surrounding environment has been achieved.

Site design for Sesseljuhus was by landscape architect Birgir Einarsson.

 

FACEBOOK

PÓSTLISTI

VEÐUR

 
 
Sólheimar sjálfbært samfélag | 801 selfoss | Iceland | Sími: 422 6000 | solheimar@solheimar.is